Zelene strehe za manjšo onesnaženost

Zelene strehe so pravi hit v državah, kot so Nemčija in Združene države Amerike. Trend se z visoko hitrostjo širi tudi k nam, kjer lahko že marsikje zasledimo namesto navadne strehe, streho v zeleni preobleki. Še posebej je priljubljena pri novogradnjah, katere so že tako zasnovane bolj energetsko učinkovite.

Gradnjo zelenih streh spodbuja tudi država z raznoraznimi subvencijami, katere vam lahko pokrijejo kar velik del vaših stroškov. Država si želi več tovrstnih streh predvsem v urbanih naseljih, kjer je območje že tako naseljeno, da že redkokje srečamo kakšno drevo. Z zelenimi strehami bi lahko na takšen način povrnili z urbanizacijo izgubljene zelene površine.

Ekološka problematika je vedno večja, zato je dobro, da prihajamo do takšnih rešitev, s katerimi lahko pomagamo našemu ekosistemu. Poleg bolj čistega zraka, za katerega nam bodo bolj hvaležna naša pljuča, nam bodo hvaležne tudi male živalce, ki bivajo v in na travnatih površinah.

Strehe, ki izgledajo kot nekakšni mali vrtovi ali pa zelenice na strehah hiš imajo poleg ekoloških, tudi druge prednosti. Lastniku hiše namreč nudijo enkratno izolacijo. Tako toplotno kot tudi zvočno. Toplotna izolacija bo v zimskem času poskrbela, da boste lahko privarčevali kakšen sodček goriva, poleti pa vam ne bo treba prižigati klimatskih naprav in tako škoditi lastnemu zdravju. Zvočna izolacija pa bo zadušila vsak zvok iz bližnje železniške postaje ali pa letališča. So pa tudi vrhunsko varovalo pred požarom in poplavami.

Kaj boste z zelenico na strehi počeli, je na vas. Na strehi lahko imate pravi pravcat vrt, na katerem lahko vzgajate svojo lastno zelenjavo, lahko pa zelenico uporabite tudi za rekreacijo ali pa popoldanski oddih. Nekateri na svoje strehe postavijo tudi čebelnjak, tako da imajo lahko čebelice tudi v mestu svoj prostor.
Naredite nekaj dobrega za našo mati naravo in zmanjšate stopnjo onesnaženosti v urbanih območjih. Tako bo za vse naj bivanje veliko bolj prijetno in domače.

Leave a Reply

Your email address will not be published.