S toplotno črpalko do manjših ogrevalnih stroškov

Za tiste hiše, ki se nahajajo na območjih, kjer so klimatski pojavi ugodni in ne zahtevajo ogromnih potreb po gretju in hlajenju prostorov, so lahko toplotne črpalke izvrstna alternativa vsem ostalim virom in napravam za ogrevanje. Toplotne črpalke delujejo precej podobno kot vaši hladilniki, saj s pomočjo elektrike premikajo toploto iz hladnih prostorov v tople. Efektivnost same naprave je tako velika predvsem zaradi tega, ker naprimer sama naprava toplote ne generira, ampak jo samo prestavlja.

Brez dvoma gre za enega izmed cenejših nakupov kar se tiče ogrevanja, če ne štejemo prvotne naložbe. Pa tudi ta ni tako draga v primerjavi z drugimi sistemi, a s seboj prinese veliko prednosti. Omenili smo že visoko efketivnost naprave, naj omenim še zelo majhen izpust nesnage v okolje. Najbolj pogoste so tiste toplotne črpalke zrak-zrak ali pa zrak-voda. Prve prostore ogrejejo s pomočjo hladnega zunanjega zraka, slednje pa s toploto ogrevajo sanitarno vodo. V primerjavi s klimo toplotna črpalka porabi okoli 40% manj električne energije, s toplotno črpalko pa bo lažje tudi ohlajanje prostorov pozimi. Nisem prepričan če še, vendar vem, da je bila nekaj časa aktualna tudi subvencija eko sklada Slovenije, pri njih ste pri nakupu toplotne črpalke lahko prihranili kar nekaj denarja. Subvencije za toplotne črpalke so odlična poteza države, ki je dobra tako za uporabnike in pa seveda naše okolje.

Nekatere toplotne črpalke so lahko precej glasne, zato lahko kdaj motijo sosed, ali vas v primeru, da so postavljene tik pred vašo spalnico. Nekaj težav pa se lahko pojavi tudi ob mrzlem vremenu, zato je zraven toplotne črpalke za vsak slučaj dobro imeti še kakšen drug način za gretje prostorov. Čeprav se zadnje čase razvijajo toplotne črpalke, ki so bolj učinkovite tudi v hudem mrazu, jih večina še veno ni tako izdelanih, da bi lahko v mrazu učinkovito ogrevale. Vsekakor gre za izvrstne naprave, a tudi te imajo svoje prednosti in slabosti. Orožje po moji izbiri je toplotna črpalka za sanitarno vodo v kombinaciji s sončnimi kolektorji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.