Pregled znamenj je več kot nujen

Ljudje pogosto pozabljamo, da je naše zdravje izjemnega pomena, zato ga pogosto preveč zanemarjamo. Značilno je tudi to, da nas vse preveč skrbi za druge, za naše najbližje, pri čemer pa zelo radi pozabljamo nase. Pomembno je, da opazujemo tudi svoje telo ter počutje in če na sebi opazimo kaj nenavadnega, nas strokovnjaki oziroma zdravniki svarijo, da je potrebno stvar preveriti tudi pri njih.

Žal se za pregled odločimo običajno prepozno, to je takrat, ko že čutimo bolečine in ne moremo več normalno opravljati svojega dela. Izjemno pomembno je tudi to, da si pregledamo prav vsako znamenje, ki se nam nenadoma pojavi na določenem predelu ali pa če znamenje, ki ga imamo, zraste čez noč. Pregled kožnih znamenj nam lahko omogoča, da se lahko na najbolj enostaven način izognemo številnim boleznim, ki lahko nastanejo iz tega.

Pregled znamenj na koži

Pogosto lahko slišimo, da je nekdo hudo zbolel in da se je vse skupaj začelo povsem nedolžno. Na določenem delu telesa se je na primer pojavilo znamenje, ki je hitro rastlo. K zdravniku je oseba prišla nekoliko prepozno, ta pa je ugotovil, da je šla zadeva že predaleč in da ni nujno, da se lahko še kaj popravi oziroma reši. Take in podobne zgodbe bi nam lahko bile v velik poduk.

Namesto da čakamo na to, da bo znamenje kar samo od sebe izginili, je dobro, da se še isti trenutek odločimo obiskati našega zdravnika oziroma za specialista, ki nas bo pregledal do potankosti ter povedal, kako resna je zadeva. Se je pa že zgodilo, da se je iz povsem nedolžnega znamenja, ki se ni dalo pregledati, pojavil rak in bilo je prepozno. Pregled znamenja opravljajo tako v samoplačniških ambulantah, kot v javnih zdravstvenih domovih in bolnišnicah.

Bolje preventiva kot kurativa

Osveščanje je še kako pomembno. Nato nas morajo navajati že naši starši in pa tudi učitelji, vzgojitelji, skrbniki ter podobne osebe, s katerimi odraščamo. Povedati nam morajo, da je bolje stvar preprečiti, kot pa se potem dolgotrajno zdraviti. Pregled znamenj ni obvezen je pa priporočljiv. Obiščite vašega dermatologa vsaj enkrat na leto in naredite preventivni pregled.

Leave a Reply

Your email address will not be published.