Napitek za zdravje: noni sok

Medtem, ko raziskave nekaterih »superživil« nazadnje pokažejo, da se v njih ne skriva nič presenetljivega ali vsaj ne nič tako posebnega, da tega ne bi mogli dobiti z uživanjem lokalno dostopnega sadja ali zdravilnih rastlin, nam eksotični sadeži lahko ponudijo tudi nekatere takšne, ki dokazano izboljšujejo naše zdravje in so vsekakor koristni za zdravo telo. Med temi je tudi noni sok, ki ga pridobivajo iz istoimenskega sadeža.

Noni je sadež, ki je na videz nekaj vmes med krompirjem in storžem, pri nas pa je bil dolgo neznan, saj izhaja iz Polinezije oziroma tropskih otočij, ki se nam že sama zdijo neznana. Tam uporabljajo tako noni kot noni sok že več tisoč let in z njim uspešno zdravijo marsikatero bolezen.

Sadež noni vsebuje veliko koristnih mikrohranil, med njimi tudi vitamine A, C, E, B1, B2, B6 in B12 ter rudninske snovi fosfor, natrij, kalij, železo, mangan, magnezij in tudi molibden. Sadež se lahko pohvali, da ne vsebuje nobenih maščob, vendar pa nima niti proteinov.

Sok noni je najboljši način, da izkoristimo vse prednosti sadeža. Zakaj? Sadež je sicer tudi v Evropi na voljo v bolje založenih trgovinah, a kot za druge eksotične sadeže tudi zanj velja, da v času od obiranja do prodaje izgubi veliko hranilnih snovi oziroma že začne propadati, preden ga zaužijemo – plovba je namreč dolga. Noni sok pa seveda naredijo iz sveže nabranih sadežev, torej sev njem hranilne snovi ohranijo veliko bolje.
In pri kakšnih zdravstvenih težavah se priporoča noni sok?Pravzaprav je spisek izjemno dolg, torej dejansko lahko govorimo o superživilu v pravem pomenu besede. Kot poročajo različni mediji, nam lahko noni sok pomaga pri okužbah, saj deluje protibakterijsko in protivnetno, preprečuje nastanek raka oziroma rakastih celic, pomaga čistiti kri, z njim si lahko okrepimo imunski sistem, odpravimo gliste in prebavne težave, odličen je pri težavah z ledvicami, astmo, migrenami, depresijo … Noni je antioksidant, torej pomaga ohranjati zdravje tudi kožnim celicam, kar pomeni, da skrbi za počasnejše staranje oziroma za lepoto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *