Na kaj se navezuje področje civilnega prava?

Poznamo več vrst prava, odvetnik za civilno pravo ureja področje civilnega prava. Gre za precej posplošen izraz, ki pokriva več pravnih področij. V glavnem pa gre za odnose med ljudmi ali odnose med pravnim subjektom in ljudstvom.

Civilno pravo se deli na druga področja prava kot so odškodninsko, dedno, nepremičninsko športno in drugo pravo. Odškodninsko pravo se ukvarja s področjem dogodkov, ki povzročijo škodo in zmanjšujejo posameznikovo premoženje. Pravila odškodninskega prava določajo kdo je kriv oz. odgovoren za škodo in v katerem izmed primerov posamezniku pripada odškodnina.

Še ena panoga civilnega prava je tudi obligacijsko pravo, le-to ureja razmerje med dvema ali pa več subjekti. Področje obligacijskega prava v Sloveniji ureja obligacijski zakonik.

Najbolj poznano je prav gotovo dedno pravo. To vključuje razdelitev zapuščine pokojnega. Odvetnik bo z vami sestavil oporoko, pripravil pogodbo o dosmrtnem preživljanju, urejal izročilne in darilne pogodbe, uveljavljanje nujnega deleža in izpodbijanje oporok na sodišču.

Vsekakor se vam v primeru potrebe po pravnih storitvah splača obrniti na odvetniško pisarno ali pa samostojnega odvetnika, ki vam bo v danem primeru znal ustrezno svetovati. Odvetnika lahko poiščete s pomočjo spletnih brskalnikov v katere vpišete pojma odvetnik ali pa odvetniška pisarna. Tarife odvetnikov so precej različne, zato vam svetujem, da se na uvodnem razgovoru, ki je običajno brezplačen pozanimate ne samo o vašem primeru, temveč tudi cenah. Večina odvetnikov je povsem sposobna za običajne primere in vam ni potrebno najeti najboljšega odvetnika, kar ga trg premore.

Kot vidite je civilno pravo zelo obsežno področje, ki ga je precej težko opisati z enim člankom. Za vsako panogo področja civilnega prava bi lahko napisali svoj članek, ki bi bil precej obsežen. Veliko informacij o tem področju vam je na voljo tudi na spletnih straneh odvetniške zbornice Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.