Možnosti za čim manjšo porabo goriva za ogrevanje

Načrtujete prenovo vaše hiše in vas zanima kako bi čim bolje izboljšali počutje ter kakovost življenja v njej? Kaj boste izboljšali v vašem stanovanju, je odvisno od vas. Lahko pričnete z novo izolacijo oziroma jo dodate, saj v tem času je priporočljivo 40 cm izolacije, in če hišo že izolirate pomeni da lahko istočasno v fasado vgradimo rekuperacijo, kar nas pride bistveno ceneje če to naredimo istočasno. Da izolacije ne boste menjali zastonj, je potrebna menjava oken, da bodo te dobro zadržala toploto, ki jo hočemo obdržati tudi z izolacijo.

V notranjosti lahko zamenjamo navadne pode s toplimi podi in nam nebo več potrebno skrbeti za hladna tla. Če imate interes privarčevati čim več energije na dolgi rok, je toplotna črpalka zelo dobra izbira za vas. Kombinacija rekuperacije in toplotne črpalke pa je ena od najbolj učinkovitih kombinacij, saj s tem dvema sistemoma je možnost ogrevanja le na ti dve napravi, ki pa porabita zelo malo energije in sta zelo učinkoviti, čeprav je začetna investicija velika, se vam bo to v parih letih vse povrnilo.

Račune električne energije lahko zmanjšate tudi z menjavo stare bele tehnike, ki porabi veliko električne energije za nove bolj ekonomične stroje, ampak to so le najdražje opcije. Nekaj lahko privarčujete z menjavo običajnih žarnic z novimi varčnimi, zamenjamo običajna stikala z senzorskimi stikali, da so luči prižgane le takrat ko se po prostorih gibljemo in da se luči ugašajo same. To je le nekaj največjih projektov, ki jih lahko uresničimo sami, ampak če bomo segli globoko v svoj žep.

Res je, da si začetne investicije zelo velike, če se odločimo za nakup toplotne črpalke ali rekuperacije lahko takoj privarčujemo nekaj denarja s subvencijami iz EKO sklada, ki nam lahko povrne tudi do 25% cene. S takimi stvarmi lahko zelo izboljšamo kakovost življenja v vašem stanovanju, nekatere možnosti so dražje kot druge in bolj učinkovite kot druge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.