Makro fotografija

Ko govorimo o bližnjih posnetkih pravzaprav govorimo o makro fotografiji. Makro ustvarimo takrat, ko je objekt, ki smo ga slikali upodobljen v svoji dejanski velikosti ali povečan. Za slikanje makro fotografij potrebujemo temu primerno opremo. Pri DSL fotoaparatih je to pomenilo nakup novega meha ali podaljševalnih obročkov. Uvedba DSLR pa je makro fotografijo približala širši množici amaterskih fotografov. Pri novejših fotoaparatih za fotografiranje makro fotografij potrebujemo temu primeren objektiv. Objektiv mora biti optično optimiziran in imeti nizko goriščno razdaljo. Večja kot je goriščna razdalja, z večje oddaljenosti lahko slikamo. Fotoaparati Canon  imajo po večini že prednastavljeno funcijo makro, ki je na fotoaparatu označena z rožo.

Slikanje v načinu makro je lahko zelo preprosto, hrati pa je tudi zelo kompleksna stvar. Velik vpliv na fotografijo ima fotograf sam s svojo vizijo in od pogojev fotografiranja. Dandanes nam digitalna fotografija omogoča neskončno prilagajanje in manipuliranje slik v postprodukciji. Nekateri fotografi se temu upirajo, češ ,da ni profesionalno, drugi pa prisegajo na to, da s postprodukcijo sliko naredimo zares takšno kot si jo želimo.

V makro fotografiji je najbolj pomembna stvar motiv. Ta je lahko skoraj vsaka majhna stvar. Makro fotografija nam pravzaprav odlično pokaže podrobnosti oziroma posebnosti objekta, ki jih z običajnim fotografiranjem ali prostim očesom ne bi opazili. Največ primernih motivov za fotografiranje makro posnetkov najdemo prav v naravi naprimer razne žuželke, rastline… Prednost rastiln je ta, da imajo žuželke sposobnost gibanja, medtem ko rastline le migajo v sunkih vetra.

Ena najbolj pomembnih lastnosti fotografije, ki jo težko prezremo je kompozicija. Čeprav fotografi velik poudarek dajejo na fotografsko opremo, je postavitev subjekta tisto, kar naredi fotografije privlačne in zanimive. Uspešne fotografije so tiste, ki so zmes ustvarjalnega prispevka in tehničnih zmožnosti. Moderna fotografija nas zalaga z opremo, ki nam zagotavlja kvalitetne fotografije, kako pa to opremo izkoristimo pa je odvisno izključno od nas, sam jo kupujem v več različnih spletnih trgovinah, najbolj pa sem bil zadovoljen s spletno trgovino https://www.pricaraj.si/, ki je v tistem trenutku imela najcenejšo ponudbo fotografske opreme. Nakupe se vam splača opraviti kjerkoli, pa naj bo to v domačih fizičnih trgovinah, tujih ali pa domačih spletnih trgovinah.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *