Katero naravno kozmetiko izbrati?

Različni poznavalci že zelo dolgo opozarjajo na strupe, ki jih nanašamo na telo z raznimi »umetnimi« kremami in drugimi izdelki. Prav zaradi tega je je naravna kozmetika prava izbira! Pred nekaj leti smo v Sloveniji lahko kupili le nekaj znamk certificirane organske kozmetike, pa še to le v določenih trgovinah. Danes pa je trg preplavljen z množico različnih izdelkov, s certifikati ali brez. Zaradi tega smo včasih lahko v dvomih in nas zanima, kaj je res naravno in kaj ni, ter kakšno delovanje imajo določeni kozmetični izdelki, ki jih kupimo.

Lepotila naših babic iz naravnih sestavin

Že naše babice, prababice so poznale veliko naravnih lepotil, saj drugega tudi ni bilo. Morale so se znajti in zaščititi in negovati svojo kožo, lase … Same so si pomagale s tem, kar so dobile v naravi, in nekatere so imele res čudovito polt, kožo, lase … Pa tudi dišale so čudovito! Točno so namreč vedele, katere rožice in druge rastline je treba uporabiti, da bodo dosegle določen učinek. To znanje pa se je nato prenašalo iz roda v rod.

In kar je najbolj pomembno: kozmetični izdelki, ki so jih uporabljale naše babice in prababice niso bili agresivni, ampak koži nadvse prijazni. Koži so dajali naravno ravnovesje, jo hranili, pomladili in osvežili.

Naravna kozmetika in certifikati

Certifikati so zelo pomembni, ko kupujemo izdelke za nego kože, las in drugih delov telesa. Povejo nam, ali je določen izdelek kakovosten in v skladu s standardi, ki jih predpisuje certifikat. Pri tem se je treba zavedati, da obstaja vrsta različnih certifikatov in da je treba vedno preveriti, za kakšen certifikat gre.

Pri izbiri oziroma nakupu različnih kozmetičnih izdelkov pa poleg certifikatov vsakokrat preverite tudi sestavine, saj oznaka »naravna« še ne pomeni, da so v njej res same naravne sestavine, nabrane v neokrnjeni naravi …

Morda lahko celo združite prijetno s koristnim in določene sestavine naberete na sprehodih, na vrtu v sadovnjaku in sami naredite kakšen enostaven izdelek. Tudi receptov obstaja kar nekaj. Vendar pa nam za to vsem zmanjkuje časa, zato je dobro vedeti, da obstaja tudi naravna kozmetika, ki ji lahko popolnoma zaupate – to je Essentiq!