Je za premontažo gum potrebno posebno pnevmatsko dvigalo?

Avtomehaniki in vulkanizerji imajo dvakrat letno polne roke dela. Govorimo seveda o dneh okoli 15. novembra, ko morajo vozniki poskrbeti za menjavo letnih gum za zimske, ter o času okoli 15. marca, ko se na avtomobile ponovno nadenejo letne pnevmatike. Takrat je v delavnicah takšna gneča, da marsikdo potrebuje dodatno pnevmatsko dvigalo za premontažo gum.

Kadar poteka delo v normalnem tempu, pnevmatsko dvigalo niti ni nujno potrebno, saj se lahko za premontažo uporablja kar klasično avtodvigalo, ki se sicer koristi za najrazličnejša popravila in vzdrževalna dela oziroma servisiranje avtomobilov. A ob povečanem povpraševanju po storitvah, eno ali dve avtodvigali ne zadostujeta. Zato je najbolj praktično, dase mehanik odloči in kupi še posebno pnevmatsko dvigalo ali tudi več njih, saj lahko tako delo poteka na več avtomobilih naenkrat. Če ni prostora za nova avtodvigala in sicer zanje tudi ni nobene potrebe, je lahko pnevmatsko dvigalo najbolj ugodna rešitev. Z njim lahko avtomobil dvignemo ravno prav, da je premontaža mogoča, delo pa seveda poteka neprimerno hitreje, kot čebi uporabljali klasične dvigalke.
Pnevmatska dvigala so majhna, cenovno ugodna in praktična, saj omogočajo hitro delo in ne zavzamejo veliko prostora. Na voljo so v različnih oblikah oziroma se za njihovo delo uporabljajo različne tehnologije. Pnevmatsko dvigalo lahko je lahko električno mehansko, hidravlično, še bolj praktično pa je, če uporabljamo dvigalo z zračnimi blazinami, ki jih napolnimo s pomočjo kompresorja in tako avtomobil povsem enostavno dvignemo na primerno delovno višino.

Ali se boste tudi pri vas odločili za novo dvigalo ali ne, je seveda odvisno od tega, kakšna je vaša dosedanja oprema in kakšne so potrebe v vaši delavnici. A če imate tudi vi ob rednih menjavah gum tolikšno gnečo, da morate za dohajanje dela najeti celo dodatne mehanike ali podaljšati delovni čas, potem si lahko z dodatnimi dvigali zagotovo precej pomagate. Zakaj bi imeli zunaj kolono avtomobilov, ki čakajo na vrsto, ko pa je lahko delo veliko hitrejše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *