Goji jagode

Goji jagoda ali navadna kustovnica je grm, ki je doma iz severne Kitajske, raste pa tudi v Evropi, zlasti v Veliki Britaniji, najdemo pa ga tudi v Romuniji in Bolgariji. Spada v družino razhudnikov, kamor uvrščamo tudi paradižnik, krompir in papriko. Plodovi so rdeče podolgovate jogode, ki jih posušimo in jih lahko uživamo kot suho sadje, vmešamo v različne jedi ali iz njih skuhamo čaj. Sok iz goji jagod je v tibetanski, kitajski in japonski tradiciji znan že več tisočletij. Miti in legende pravijo, da so z njimi zdravili kralje in da so jih bojevniki uživali pred odhodom v boj.

Goji jagode so pri nas in po svetu v zadnjih nekaj letih postale tako priljubljene zaradi znanstvenih raziskav, ki so pokazale, da glede na številne antioksidante, vitamine, aminokisline (vsebujejo vseh 18 esencialnih aminokislin) in druge aktivne snovi krepijo organizem, imunski sistem, pomagajo pri razstrupljanju telesa, regeneraciji tkiv, zdravljenju bolečin v sklepih, izboljšujejo vid, znižujejo sladkor v krvi, povečujejo spolno slo in delujejo kot afrodizijak.

Vse to pa sploh ni presenetljivo, če si pobližje ogledamo sestavo Goji jagod. Goji jagode so sestavljene iz 60% ogljikovih hidratov, 15% beljakovin, 8%vlaknin in 7% maščob. Vsebujejo vitamine C, E, B1, B2 in B6. Vsebujejo vseh 18 aminokislin, ki so bistvene za sestavo našega telesa in elemente kot so železo, selen, cink, kalcij, karotenoide in ostalo.

Sadike goji jagod lahko kupite tudi pri nas in jih posadite na svojem vrtu, vendar bodite pozorni na kvaliteto tal in zemlje kjer jih sadite. Vse pozitivne učinkovine jagode namreč dobijo iz tal kjer rastejo. Obrodijo vsako drugo leto in, ko obilnejše obrodijo, lahko jagod iz enega grmička naberete kar 4 kg. Ko jih naberete vam priporočam, da jih posušite in delate iz njih čaj ali pa sok. Sok je zelo priporočljiv za pitje poleti. Saj naj bi uživanja soka goji jagod zmanjšal vnetja, ki so reakcija na dolgo izpostavljanje sončnim žarkom. Prav tako pripomore k zdravju oči in izboljšuje vid, naj bi preprečeval rumeno pego. Ker vsebujejo pa tudi veliko polifenolov, delujejo tudi proti raku. Zdaj res ne vidim več razlogov, zakaj jih še nimate doma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.