Čudežno šentjanževo olje

Šentjanževka je znana kot vsestranska rastlina, ki jo lahko uporabljamo na več načinov. Iz nje lahko pripravimo čaj, ki pomaga v boju proti depresiji, histeriji, potrtosti, nespečnosti, menstrualnim krčem in še pri mnogo drugih stvareh. Iz nje si lahko pripravimo tudi kopel, ki bo pomagala pri šibkih kosteh in živčnih boleznih. Najbolj znano pa je zagotovo šentjanževo olje, ki slovi po številnih zdravilnih učinkih.

Šentjanževo olje pripravimo tako, da v kozarčku 10 gramov svežih cvetov prelijemo s 100 mililitrov oljčnega olja. Nato kozarec tesno zapremo in ga za mesec dni postavimo na okensko polico, kjer bo na sončni svetlobi. Nekajkrat na teden kozarček pretresemo in že po treh tednih bo olje dobilo lepo rubinasto rdečo barvo. Olje nato precedimo in ga hranimo v steklenički na suhem in temnem mestu.

Zelo uspešno zdravi opekline in druga kožna obolenja. Učinkovine v zeli šentjanževke imajo namreč protivnetno, protibakterijsko in protiglivično delovanje. Z njim lahko tako oskrbujemo manjše rane, udarnine in zvine. Lajša tudi težave pri revmi in protinu, dobro se obnese pri masaži hrbtenice, obrabljenih vretencih in sklepih, lajša težave pri pikih žuželk.

Odlično je tudi v primeru preležanin. Uporabljajo ga tudi športniki pri bolečinah in vnetjih mišic ter živcev. Priporoča se ga tudi pri težavah z revmo, išiasom, bolečinah v ledvenem delu hrbtenice in putiki.
Pri bolečinah v trebuhu in vnetju črevesja vzamemo vsako jutro po eno čajno žličko olja, pri otrocih se svetuje le polovica žličke. V primeru glivične infekcije maternice, vnetju jajčnikov in ciste, olje apliciramo s pomočjo tampona, ki ga namočimo v olje. Postopek ponovimo večkrat na dan. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje želodčne razjede tako, da dvakrat dnevno jemljemo žličko olja pred obroki.

Ne glede na uporabo olja, ali je ta zunanja ali oralna, se vsaj 8 ur izogibajte sončenju ali solariju, ker se lahko pojavi reakcija, kot so raznorazni izpuščaji, rdečica ali srbečica, saj je snov fototoksična.

Leave a Reply

Your email address will not be published.