Camu Camu

Camu camu spada med tista super živila, ki izjemno hitro pridobivajo na priljubljenosti. Gre za dodatek, ki je zelo bogat z vitaminom C. Vsebuje ga več kot katerikoli drugi, do sedaj poznani, sadež. Camu camu, ki raste na drevesih v amazonskem pragozdu, je vizualno podoben majhnim slivam, njegova moč pa je izjemna. Vsebuje tudi aminokislino valin, ki preprečuje poškodbe mišic, zelo pomembna pa je tudi za vzdrževanje zdravega živčnega sistema ter za ohranjanje kognitivnih, torej miselnih, možganskih funkcij. Camu camu se lahko pohvali tudi s kalijem, ta varuje ledvica in srce, številne druge aminokisline v tem super živilu pa skrbijo za zdravje kosti, za dober imunski sistem in delujejo protivnetno.

Camu camu torej pomaga, da naše telo optimalno deluje in je pripravljeno na uspešno borbo proti morebitnim tujkom, ki bi lahko vplivali na zdravje. Prav zato, ker deluje antibakterijsko ter protivirusno, camu camu spada med učinkovito, naravno zaščito proti prehladom in drugim obolenjem, tudi herpesu. Še posebej dragocen je prav v zimskem obdobju, ko razsajajo številne viroze in je dober imunski sistem ključnega pomena. Raziskave so pokazale tudi, da je camu camu učinkovit pri premagovanju raznoraznih očesnih bolezni, med drugim tudi glavkoma. Ker ima precej grenek okus, se ga navadno uživa v obliki prahu, ki se ga nato lahko zmeša tako z vodo, kot tudi čajem, jogurtom ali drugimi napitki.

Zanimivo je, da ne varuje le zdravja, ampak camu camu, zaradi protivnetnih učinkovin in izjemno visokega deleža vitamina C, vse pogosteje dodajajo tudi kozmetičnih proizvodom. Na tržišču so tako že na voljo kreme in maske s tem amazonskim sadežem. Ker pripomore k pospešeni tvorbi kolagena je camu camu zelo zaželen pomočnik pri odpravljanju gubic in glajenju kože. Številne ženske so nad njegovo lepotno uporabo navdušene, nekatere pa poročajo tudi o tem, da učinkovito posvetli madeže, nastale zaradi pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom. Camu camu je torej super živilo, ki lahko pomaga pri številnih tegobah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.