Božič in ostali decembrski prazniki

December je zares magični mesec. V mesecu decembru praznujemo številne praznike, eden izmed glavnih pa je Božič. Na božič naj bi obeležili rojstvo Jezusa Kristusa. Božič je eden izmed glavnih praznikov v celem letu. Takrat naj bi se zbrala celotna družina v ožjem ali širšem krogu, ter si izkazala ljubezen in naklonjenost, ter se poveselila za pretekle in prihajajoče čase.

Kako pa so se praznovanje božiča, zavijanje daril in podobne ceremonije sploh začele. Praznovanje tega praznika sega kar precej stoletij nazaj. Zavihtimo se v četrto stoletje našega štetja, natančneje v Rim. Takratni ljudje so častili mnogo bogov, krščanska vera še ni imela tako trdnih temeljev, kot jih ima danes. Eno izmed praznovanj, ki se je dogajalo v zadnji tretjini decembra je bilo namenjeno Bogu sonca. Običajno so ta praznovanja potekala ob zimskem solsticiju, ko so bili dnevi najkrajši. Ljudje so kurili kresove in opravljali podobne ceremonije, da bi bogu sonca dajali moč.

Rimski škofi in drugi na vodilnih položajih katoliške cerkve so se odločili, da bodo praznovali rojstvo Kristusa med zimskim solsticijem zaradi tega, ker so želeli pokristjaniti takratne poganske ceremonije. V veliko primerih jim to ni uspelo, zato so današnji božični prazniki nekakšna čudna mešanica poganskih in krščanskih praznovanj.

Današnji božični prazniki so tudi precej skomercializirani in trgovci si predvsem v zimskih mesecih krepko manejo roke s prodajo takšnih in drugačnih daril. V mesecu decembru pa ne praznujemo samo božiča, v Sloveniji sta popularna poleg Božička še dva dobra moža in sicer Dedek Mraz ter pa Sveti Miklavž. Ti prazniki so vsekakor magični za otroke. Sam se praznovanja ne poslužujem prav pogosto, saj ne dam veliko na cerkvene praznike, otrokom pa je vseeno lepo pripraviti kakšno darilo, ter opazovati njihovo navdušenje ob odpiranju le tek. Za starejše so bolj primerna kakšna malenkostna darila in pa kakšni šaljivi verzi za novo leto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.