Barvni trendi v spletnem oblikovanju v letu 2015

Ali ste na tekočem z zadnjimi barvnimi trendi?

Oblikovalci pri oblikovanju spletnih strani barve drastično spreminjajo glede na trende in časovna obdobja, trenutno pa se defenitivno nahajmo v obdobju živahnih barv.
Rdeča, oranžna, roza in svetlo zelena, modra in vijolična so postale osrednja točka pri oblikovanju spletnih projektov v različnih panogah. Oblikovalci združujejo svetle barve na tak način ki je bil pred nekaj leti skoraj da tabu in se celo oddaljujejo od izbranih barvah blagovne znamke, ki jih narekujejo podjetja.

Rezultat je lepa mavrica svetlih, energetičnih in zabavnih barv katere, ko so premišljeno in pravilno uporabljene, prinašajo čustveno usmeritev oblikovanja in vizualno poudarjajo besedilo in grafiko na zaslonu. Takšna nekonzervativna barvna shema ni za vsakogar, vendar pa je trenutni trend dovolj prilagodljiv, da lahko vsak oblikovalec izkoristi prednosti uporabe živahnih barv na svojevrsten želen način.

Barve sveta ki nas obdajajo imajo skoraj da najmočnejših vpliv na naše izbire pri spletnem oblikovanju. In dejansko se zdi, da imajo iztočnice iz mode in notranje opreme vedno močan vpliv na barvne trende v vseh vidikih oblikovanja. Fluorescentne barve, krepki tiski in črno-bele kombinacije z barvnim poudarkom so trenutni vrhunec mode.
Pred pojavom živahnih barv v spletnem oblikovanju se je v ozadju zgodil razvoj visoko ločljivih zaslonov in porast popularnosti v ploskem oblikovanju (“flat desihn”). Medtem ko je plosko oblikovanje odigralo večjo vlogo v razširjeni uporabi živahnih barv, je tehnologija v ozadju to uporabo bogatih odtenkov naredila izvedljiivo. Z več in več slikovnimi pikami na palec (pixels per inch) na zaslonih, se je digitalna mavrica zelo razširila, da bo ustrezala našem okusu in oblikovalski estetiki. Zasloni vseh velikosti, od namiznih računalnikov do pametnih telefonov, lahko prikazujejo vse barve ki jih oblikovalci uporabljajo danes. Včasih so se oblikovalci morali obremenjevati s “spletno varnimi barvami”(web safe colors) kajti lahko so izbirali samo izmed 216 barv ravno zato da je lahko vsah uporabnik videl kar je videl oblikovalec. Vendar to ni več problem saj so na spletni strani W3Schools anketirali uporabnike v letu 2014 in odkrili, da ima več kot 98% uporabnikov naprave ki so zmožne prikazovati miljone barv.

Tako tehnologija ni več ovira naši kreativnosti glede uporabe barvnih trendov pri izdelavi spletnih strani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *