Od česa je odvisna količina zobnega kamna

V naši ustni votlini ves čas nastajajo zobne obloge. Če v roku dveh dni mehkih oblog ne odstranimo, te začnejo kalcificirati. Posledično nastane zobni kamen. Ta začne nastajati pod vplivom mineralizacijskih procesov. Odvečna količina kalcija se iz sline prenese na mehke zobne obloge.

Zobni kamen nad dlesnijo je praviloma videti kot kremasto bela ali temno rumena ali rjava masa, ki je srednje trda. Ta ustvarja mikroskopske žepe. V njih se nahaja obsežnejše gojišče bakterij. Največ zobnega kamna lahko najdemo ob izvodilih žlez slinavk. Količina kamna na zobeh je namreč v večji meri odvisna od količine zobnih oblog ter od same funkcije žlez slinavk.

Kaj pa zobni kamen pod dlesnijo

Zobni kamen se ne nahaja samo nad dlesnijo, temveč tudi pod njo. Ta ni viden. Zaznamo pa ga lahko s sondiranjem. Viden pa je šele na rentgenskem posnetku. Ko se dlesen umakne, se vidi kot rjavkasta ali pa kot črna kalcificirana trda masa, ki ima hrapavo površino.

Zobni kamen nad dlesnijo in pod njo se praviloma lahko pojavi pri vseh ljudeh in enako pogosto. Pojav zobnega kamna je še posebej odvisen od tega, kako pogosto čistimo zobe, kakšna je gladkost naših zob in ne nazadnje še od sestavine sline. Če naša slina vsebuje večje količine fosfata ter kalcija, se zobni kamen v naši ustni votlini lahko pojavlja pogosteje.

Posledice zobnega kamna

Vsekakor zobni kamen lahko v veliki meri poslabša zdravje naših obzobnih tkiv, saj je hrapav, obenem pa je tudi odlično oprijemališče za nastanek povsem nove obloge na zobeh. Naše dlesni postanejo pordele, krvaveče, otekle. Zobni kamen je ravno zato potrebno nujno odstraniti. Kako pogosto moramo odstranjevati zobni kamen, pa je seveda odvisno od posameznika do posameznika. Najpomembneje je, da z njegovim odstranjevanjem ne čakamo predolgo, saj na sploh zelo slabo vpliva na zdravje zob oziroma na našo ustno votlino. Več o tej težavi si preberite na povezavi o zobnem kamnu in oblogah ter preprečite nadalje težave, ki vam jih v ustih ta neprijetna nadloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *