Oblikovanje spletnih strani v Photoshopu

Veliko uporabnikov si želi videti, kako bo njihova spletna stran izgledala še preden se dejansko odloči za izdelavo spletne strani. Skiciranje strani na list papirja s svinčnikom je že davno nazaj preraslo v digitalno obliko in tako se je marsikdo odločil za oblikovanje spletnih strani v Photoshopu, da je s tem naročnikom pokazal, kaj lahko pričakuje.

Zakaj? Usklajevanje želja in popravkov s strani naročnika je za oblikovalca oziroma izdelovalca spletne strani precej lažje opravilo v Photoshopu kot pa dejansko na sami strani.

Zamenjati ozadje v Photoshopu pomeni nekaj drugega kot zamenjati podlago na sami spletni strani. S tem namenom se je razvil tudi trend, da naročnik spletno stran oblikuje sam, s pomočjo Photoshopa ali njemu podobnih programov.

Ampak vse to je le praksa stara nekaj let. Resnica je taka, da so spletni programi namenjeni izdelavi spletnih strani postali tako preprosti, da ni več neke prednosti oblikovati dizajn strani po predlogi iz slike. Pravzaprav je to zadnja leta postalo le še bolj zamudno. S tem, ko so se spletni urejevalniki in programi želeli povem približati neprofesionalnim uporabnikom, so pri tem izgubili na prilagodljivosti.

Sestavljeni so iz elementov, ki uporabniku v najhitrejšem možnem času in povsem brez znanja programiranja, omogočajo postavitev spletne strani na hiter, a hkrati še povsem profesionalen način. Morda spletnih elementov ne boste mogli prilagoditi na milimeter natančno, morda bo osenčenje slike globoko 2 milimetra, namesto 2,5, kakor ste si zamislili, ampak to so malenkosti. Obenem izdelovalci teh programov sproti skrbijo, da elementi za izdelavo vsebujejo vse najnovejše trendovske smernice, obenem pa se stran avtomatsko prilagaja še tabličnim računalnikom in mobilnim telefonom. V Photoshopu bi za te 3 velikosti zaslona potrebovali 3x več dela.

 

Ima oblikovanje spletnih strani v Photoshopu še smisel?

Ravno s tem, ko postavitev strani ni več milimetrsko prilagodljiva, je nekako izgubilo smisel oblikovanje spletnih strani v Photoshopu. Kdor stran dela po predlogi, namreč morda ne bo mogel vedno ujeti željenega cilja iz referenčne slike. Če je temu res tako, zakaj bi plačevali nekomu, da vam stran skicira v .jpg obliko, ko boste kasneje plačali še programerju, da vam jo pretvori v digitalno umetnino. Noben izdelovalec spletne strani pa vam ne bo poleg programiranja posebej računal še storitve za oblikovanje spletnih strani. Prav zato je zadnja leta to izgubilo smisel. Seveda storitev ni izumrla, še vedno se da vse narediti po vaših željah, a bo storitev precej bolj zamudna in  posledično precej dražja.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *