Namizni računalniki za vse, ki želijo računalnik po meri

Petnajst let nazaj so bili prenosni računalniki nekaj, kar je veljalo za posebnost in bolj kot ne prestiž. V času, ko so bili vsem povsem sprejemljivi veliki škatlasti namizni računalniki, si bil s prenosnikom nekaj posebnega. Pravzaprav posebnega in hkrati nenavadnega – za majhen prenosnik, ki ni bil niti približno toliko zmogljiv kot namizni računalniki, ki je imel po možnosti še vedno ekran brez barv, miška pa je bila zgolj majhna gumijasta kroglica med tipkami, si odštel celo bogastvo, kar je bilo precejšnja norost. Danes pa veljajo prenosniki za nekaj tako običajnega, da kvečjemu veljaš za eksota, če še vedno uporabljaš namizno verzijo računalnika. Marsikdo se celo sprašuje, kako to, da bi se sploh še kdo odločil za veliko nerodno škatlo, ki ti zasede polovico prostora pod pisalno mizo.

Seveda je izbira odvisna od tega, kaj delate na računalniku oziroma za kaj ga uporabljate. Za osnovne naloge, torej brskanje po spletu, pošiljanje pošte in pisanje besedil, vam bo zadoščal najbolj navaden in najbolj poceni prenosnik – tudi v službi. Če se ukvarjate s stvarmi, ki zahtevajo boljše, hitrejše in obsežnejše programe, pa so namizni računalniki še vedno boljša rešitev. Velika okorna škatla pod mizo namreč ni ne smiselna – vanjo lahko spravimo toliko komponent, kolikor jih gotovo ne moremo stlačiti niti v deset prenosnikov, to pa nam lahko omogoči zmogljivost, ki je zavidanja vredna. Marsikdaj namreč delo z zahtevnimi programi zahteva nepojmljivo zmogljive pomnilnike in procesorje, in včasih celo tisto kar lahko spravimo v škatlo ni dovolj …
Namizni računalniki torej še zdaleč niso za staro šaro in ostajajo delovno orodje tistih zahtevnejših uporabnikov računalnikov, ki jih prenosnik niti približno ne more zadovoljiti. Oziroma, če povemo drugače: prenosni računalnik je majhen bleščeč športni avtomobilček, s katerim se lahko vozi vsakdo, namizni računalniki pa so kot tank, ki je namenjen težkim terenom in težkim nalogam, za vožnjo z njim pa se seveda odločijo tisti, ki vedo, da bodo z njim prišli veliko dlje kot s športnim avtomobilčkom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *