Gledališke zavese in zastori

Ne le v gledaliških dvoranah, temveč tudi v marsikateri drugi kulturni ustanovi, kot je na primer opera, pa tudi v kongresnih centrih in še marsikje drugje se uporabljajo gledališke zavese, ki učinkovito ločijo oder od ostalega dela za gledalce oziroma zakrijejo dogajanje na odru, ko je to potrebno.

Gledališke zavese imajo pomembno funkcijo, saj brez njih določeni dogodki, prireditve in predstave ne bi mogli potekati. Z njihovo pomočjo se poskrbi za potreben dramaturški učinek, za določeno napetost med predstavo oziroma za ustvarjanje, stopnjevanje in ustavljanje napetosti.

Pomembno pri njih je, da se enostavno spuščajo in dvigajo oziroma da delujejo čim tišje in zastiranje ter odstiranje odra poteka brez kakršnih koli težav ali motečega hrupa, ki bi motil potek dogajanja na odru oziroma v dvorani.

Zaradi zgoraj naštetega je zelo pomembno, da so gledališke zavese oziroma zastori čim bolj kvalitetni – pomembno ni le, da je kvaliteten sam material, iz katerega so narejene, da je ta čim bolj robusten in odporen tako na morebitne poškodbe kot tudi na umazanijo in druge nečistoče.

Ni namreč nič gršega, kot če med ali po končani predstavi oder zagrnejo dotrajane ali umazane gledališke zavese – tega si ne bi smela privoščiti nobena kulturna niti kakšna druga ustanova in takšne zavese bi bilo treba čim prej očistiti oziroma zamenjati. Če se odločate za zamenjavo, se torej odločite za kvalitetne zavese oziroma zastore, saj bodo le takšni ohranili svoj videz in brezhibno delovanje za daljše obdobje.

Poleg samega materiala je pomembno tudi to, kako se zavese namesti in kako se jih lahko uporablja – nekatere med njimi se namreč z lahkoto sname in uporabi kje drugje, saj so prenosne, zato so skupaj z mehanizmi za pritrjevanje in delovanje tudi enostavne za transport, kar je idealno za potujoča gledališča oziroma za gostovanja predstav in drugih kulturnih dogodkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *